30 Aralık 2014 Salı

[çeviri] Sir Francis Bacon, "İngiltere ve İskoçya Krallıklarının Kutlu Birleşmesi Üzerine Kısa Bir Söylev"

İskoçya'nın bağımsızlık referandumuna sayılı günler kalmıştı ki Bacon ile ilgili bir şey okurken dikkatımı çekti, meğer Francis Bacon İskoçya ile İngiltere Krallıklarının birleşmesi üzerine fikirlerini birkaç risalede kaleme almış. Kutadgubilig için sadece bir tanesini çevirip notlayabildim, teslim tarihi çok yakındı. Fakat ilginizi çektiyse diğer metinleri şuradan James Spedding'in The Works of Francis Bacon edisyonundan bulabilirsiniz.   

Bu çalışmada da emeğine esirgemeyen çok sevgili meslektaşım (evet, kendisine böyle hitap etmesini seviyorum) C. Cengiz Çevik'e kamyon dolusu sevgiler: metnin satır satır üzerinden geçti, yanlışlarımı gösterdi. Sağolasın!! Ayrıca bu sayıda kendisinin de "Cicero'nun De Re Publica'sındaki Krallık Dönemi Anlatımının Analizi" başlıklı makalesini okuyabilirsiniz.  
(Ekleme: C. Cengiz makalesini academia.edu'ya eklemiş, buyrun: http://goo.gl/VBYAaQ )




Abstract: This study presents the first Turkish translation of Sir Francis Bacon’s political pamphlet called A Brief Discourse of the Happy Union of the Kingdoms of England and Scotland. In this discourse Bacon celebrates the union of kingdoms of Scotland and England by comparing it with the earlier forms of dynastic unions.   
Keywords: Francis Bacon, A Brief Discourse of the Happy Union of the Kingdoms of England and Scotland, History of England and Scotland, The Union of Crowns, naturalization.

Özet: Bu çalışma Sir Francis Bacon’ın A Brief Discourse of the Happy Union of the Kingdoms of England and Scotland isimli risalesinin ilk Türkçe çevirisini sunar. Bu söylevde Bacon hanedanlık birleşmelerinin önceki örneklerinden bahsederek İngiltere ve İskoçya krallıklarının birleşmesini kutlar.  

Anahtar Kelimeler: Francis Bacon, İngiltere ve İskoçya Krallıklarının Kutlu Birleşmesi Üzerine Kısa Bir Söylev, İngiltere ve İskoçya Tarihi, Hanedanların Birleşmesi, vatandaş yapma.


Şu linkten 26.sayıdaki diğer yazılara bakabilirsiz. 

-----
DÜZELTME: Maalesef yeni fark ettim. Dipnotta verilen Francis Bacon açıklamasında doğum ve ölüm tarihleri tamamen yanlış yazılmış. Doğrusu 1561 - 1626 olmalı. 
  

Not: Bu sayıyı ya da daha önceki sayıları satın almak isterseniz; internetten satın alayım evime gelsin diyorsanız adres: Kitapyurdu; yok hemen alayım okuyayım diyorsanız adres: Cağaloğlu'nda Ana Kitabevi; hem kitabevinden Dergâh Yayınlarını kitaplarınızı da alabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder